Johan og familien har et mål, der rækker udover målstregen til årets Klovneløb.
Når Klovneløbet i Hirtshals sætter i gang, står 3-årige Johan, hans søstre, mor og far klar til at løbe mod mål. Men målet er ikke blot at ramme målstregen. For dem har det langt større betydning at deltage i årets Klovneløb til fordel for Danske Hospitalsklovne.
Johan har akut leukæmi. Men det stopper ham ikke.
En lørdag i april trækker Johan i sine hurtigste sko, eller bliver placeret i sin turboklapvogn med sin privatchauffør (hans mor), hvis dagsformen er til det. Familien skal til Klovneløb, og de deltager, fordi de vil give noget igen til deres venner, hospitalsklovnene. Men også for at få positive oplevelser ind i den hårdeste tid i deres liv.
– Det betyder virkelig meget for os at deltage i Klovneløbet, fordi vi jo ved, og hele tiden mærker på egen krop, hvor stor en betydning hospitalsklovnene har, fortæller Johans mor, Gry.
Pauser og pusterum, når virkeligheden virkelig fylder
Johan har været i behandling på Aarhus Universitets Hospital Skejby siden december 2021, hvor han fik konstateret diagnosen akut leukæmi. Et kæmpe chok for familien, hvis liv fra den ene dag til den anden bliver vendt på hovedet.
Siden december 2021 har Johan stort set været indlagt. Her har han gennemgået utallige behandlinger, kæmpet tappert mod smerter og besejret hårde bivirkninger. Familien forsøger at finde det positive frem i den hårde tid, og det er Johan det fineste bevis på, når han mellem behandlinger leger og griner – præcis som en dreng på 3 år skal gøre.
For Johan elsker at lege – og han elsker især, når hospitalsklovnene leger med.
Hospitalsklovnene kommer ind og står i total kontrast til alt det alvorlige, som foregår på sygehuset. Det er meget befriende for os og for Johan
Gry, mor til 3-årige Johan
Løber for at give tilbage
Gry har efter sine mange møder med hospitalsklovene fået øjnene op for, hvordan de både favner det sjove og det alvorlige – for ifølge hende er de meget mere end tiltrængte grin for Johan:
– De har virkelig en dybde. Det er ikke bare sjov og ballade. De støtter Johan i svære situationer og spørger ind til nogle ting, som vi som forældre kan have svært ved, siger hun og fortsætter:
– De hjælper Johan med at få sat ord på noget af det, der hænger i luften, når de fx spørger ham direkte: ”Er du egentlig bange for den nål?”. Det letter stemningen enormt og hjælper ham og os meget, siger hun.
Derfor var der heller ikke tvivl om, at familien skulle tilmelde sig til årets Klovneløb, da muligheden bød sig. De vil støtte deres hjertesag, give noget igen og få en hyggelig oplevelse sammen som familie – væk fra hospitalsstuen, forklarer Gry.
Johan er i behandling op mod løbsdagen, så han kan være påvirket af bivirkninger på dagen. Men det sætter ikke en stopper for ham. Johan kan trille sig igennem ruten i sin klapvogn – for der er plads til alle, hvad enten de er gående, rullende eller trillende.