Børnefysioterapeut: ”Klovnene hjælper os til at nå gode resultater”.
Christina Stokport Borup er børnefysioterapeut på Holbæk Sygehus. Da hun en dag behandler et barn, som har balanceproblemer og smerter i det ene ben, opdager hun en helt ny samarbejdspartner – nemlig hospitalsklovnen.
En dag skal Christina hjælpe og behandle et barn, som er indlagt med funktionel lidelse – barnet har svært ved at holde balancen og kan ikke gå pga. smerter.
Det banker pludselig på døren, mens Christina og barnet træner ved at sidde på en stor bold. Frem i døråbningen kommer hospitalsklovnene Zippo og Ziggi, som også vil være med.
Barnet og klovnene begynder at kaste bolde til hinanden, som nu flyver rundt i rummet, mens barnet glad løber rundt efter dem. Behandlingen slutter af med et kapløb, hvor barnet – som før knap kunne gå – nu løber af sted med sine nye klovnevenner.
– Alle var målløse. Klovnenes evne til at skabe samhørighed med barnet fik afledt tankerne, og gav barnet lyst til at kopiere klovnene. Fra nu af er det aftalt, at hospitalsklovnene kun er et opkald væk, så vi fysioterapeuter kan få en unik og fantastisk assistance i vores arbejde, fortæller Christina.
Børnene tager kontrollen, når klovnen er med
For Christina er klovnene et vigtigt supplement på afdelingen, som skaber en sjov og dejlig stemning. Deres leg og kreativitet giver anledning til smil og gode grin, som får børnene til at glemme, at nogle bevægelser er svære eller gør ondt.
Mange forældre giver også udtryk for, at deres børn nu glæder sig til at komme til behandling på sygehuset.
Klovnene opnår lynhurtigt et samspil og en særlig kontakt med børnene. Klovnene hjælper dem med at tage kontrol eller føring i legen gennem sjov, pjat og bevægelse. Børnene får på den måde nogle skønne succesoplevelser, fordi de kan bevæge sig frit og får en tro på, at de kan mere, end de tror. Det medfører også, at de bliver mere motiveret for at fortsætte behandlingen
Christina Stokport Borup, børnefysioterapeut på Holbæk Sygehus
Gode grin og resultater
Christina og de andre fysioterapeuter i Holbæk oplever, at hospitalsklovnene er med til at øge kvaliteten i deres daglige arbejde. Hun har set, at den opløftede stemning hjælper børnene til at få mere overskud, gå-på-mod og lyst til at bevæge sig.
– På den måde har jeg oplevet, at børnene har rykket sig hurtigt i forhold til deres bevægelsesmønstre og har turdet udfordre sig selv, forklarer Christina.
Og det er ikke kun smil og gode grin, som klovnene spreder på de hvide gange:
– Via deres fantastiske evner til at skabe kontakt og afledning hjælper de os fysioterapeuter med hurtigt at opnå gode resultater i behandlingen, afslutter Christina.